Kurs piechoty Mrozy 2016 zakończony

02 Lip

Kurs piechoty Mrozy 2016 zakończony

W dniach 9 – 10 lipca 2016 r. w Mrozach odbyła się kolejna edycja Kursu Piechoty, w którym udział wzięło 25 uczestników zabezpieczanych przez 6 instruktorów. Uczestnicy przybyli z różnych części kraju, m.in. Wodzisławia Śląskiego, Częstochowy, Warszawy, Grodziska Mazowieckiego, Błonia oraz Mińska Mazowieckiego.

Kurs tradycyjnie składał się z dwóch części. Pierwsza część, w sobotę, była poświęcona przećwiczeniu standardowych procedur operacyjnych dla wzmocnionej (12 os.) drużyny lekkiej piechoty, np. reakcja na kontakt, natarcie, zdobywanie pozycji umocnionej, reakcja na ogień pośredni. Sobota zakończyła się tradycyjnie wykładem, podczas którego Maciej Paszyn szczegółowo przedstawił istotę wykonywanych manewrów.

Drugi dzień obejmował egzamin praktyczny. Samo ćwiczenie odbywało się w niedzielę w rejonach, w których wcześniej grupy nie odbywały szkolenia, w ten sposób uzyskano dodatkowe utrudnienie wykonywanych zadań (działanie w nieznanym terenie). Egzamin składał się z trzech punktów obejmujących przećwiczone wcześniej elementy.

źródło: https://obronanarodowa.pl/news/display/561/