Wystrzałowy Dzień Dziecka w Trójmieście – relacja

12 Cze

Wystrzałowy Dzień Dziecka w Trójmieście – relacja

Pierwszy trójmiejski Wystrzałowy Dzień Dziecka, będący jednocześnie pierwszą inicjatywą Fundacji Obrona Terytorialna – za nami. Współorganizatorami imprezy był Stowarzyszenie Vis et Honor i IPN Gdańsk. Wydarzenie zakończyło się pełnym sukcesem! Przez czterogodzinny festyn przewinęło się ponad 500 osób. Wszyscy zadowoleni, masa radości połączona z przekazaniem cennej wiedzy dzieciom i rodzicom. Ogromnym powodzeniem cieszyły się zarówno podstawy strzelectwa, połączone z nauką bezpiecznej obsługi broni, jak też atrakcje oferowane przez IPN. Instytut Pamięci Narodowej doskonale połączył edukację historyczną i patriotyczną z zabawą. Dzieci nie chciały też odejść od wystawy broni powstańczej, czarnoprochowej, jak też współczesnej. Tę ostatnią prezentowali członkowie Pomorskiej Obrony Terytorialnej – największej lokalnej organizacji proobronnej, działającej w ramach Stowarzyszenia ObronaNarodowa.pl. Bardzo duże wzięcie miał kurs rozpalania ognia krzesiwem, jak również udzielania pierwszej pomocy. Przy wszystkich atrakcjach ustawiały się kolejki, a w kolejce do oddania strzałów z karabinów bocznego zapłonu trzeba było czekać do 30 minut.

Bardzo dziękujemy wszystkim organizacjom i wolontariuszom, którzy przyczynili się do zrealizowania tego – jak widać po opiniach uczestników – potrzebnego wydarzenia.

Zresztą zobaczcie sami: